Доклад за терористичния атентат в Крайстчърч установи, че не е имало

...
Доклад за терористичния атентат в Крайстчърч установи, че не е имало
Коментари Харесай

Не е имало шанс властите да спрат стрелбата в Крайстчърч

Доклад за терористичния атентат в Крайстчърч установи, че не е имало по какъв начин нещастието да бъде предотвратена. Разследването стартира откакто терористът Брентън Тарант разстреля 50 души в две джамии в новозеландския град през 2019 година, а нападението беше излъчено във Facebook. Нападателят беше наказан на пожизнен затвор без право на опрощение по-рано тази година.

Установено е, че Тарант е съумял да натрупа голям боеприпас от оръжия, като управляващите не са съумели да ревизират дали има лиценз за притежанието им. Освен това е открито, че чиновниците са били прекомерно фокусирани върху ислямисткия тероризъм. Докладът твърди, че не е имало задоволително доказателства, поради които Тарант да бъде подложен под наблюдаване като евентуално рисков. Дори психическото положение на атентатора не е подсказало на управляващите за нападението. Известно е, че Тарант е злоупотребявал със стероиди, бил е приет в болница, откакто инцидентно се е прострелял и е посещавал крайнодесни уеб страници.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи след публикуването на отчета, че комисията не е разкрила неточности в нито една държавна организация. Тя обаче заяви, че държавното управление ще предприеме някои промени, които да оказват помощ на полицията да разпознава закононарушенията от ненавист. Ще се вкарат усъвършенствания в законите за езика на омразата, ще се организира програма за хора, показващи ранни признаци на радикализация и ще бъде създадено министерство на етническите общности.

Докладът е направен въз основа на изявленията с висши чиновници по сигурността, хора, оживели от офанзивата, сегашни и някогашни министър председатели на Нова Зеландия, както и със самия Тарант.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР